ZADANKO Z OSTROSŁUPEM ???

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
ramzi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 70
Rejestracja: 28 wrz 2005, o 21:25
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gliwice

ZADANKO Z OSTROSŁUPEM ???

Post autor: ramzi »

5.18
W ostrosłupie którego wszystkie krawędzie boczne mają długość k=13, podstawa jest prostokątem o bokach długości a=8 i b=6
Oblicz:
a) długość wysokość tego ostrosłupa i długość wysokości ścian bocznych,
b) objętość i pole powierzchni całkowite tego ostrosłupa

KTO POMOŻE ZROBIC ???
Awatar użytkownika
DEXiu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1174
Rejestracja: 17 lut 2005, o 17:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Jaworzno
Pomógł: 69 razy

ZADANKO Z OSTROSŁUPEM ???

Post autor: DEXiu »

Do obliczenia wysokości ostrosłupa skorzystaj dwukrotnie z tw. Pitagorasa - najpierw wylicz długość przekątnej podstawy, następnie weź jej połowę (wysokość tego ostrosłupa opada w połowie przekątnych) i znając długość krawędzi bocznej policz szukaną wysokość ostrosłupa. Jak już masz wysokość to objętość nie stanowi już chyba problemu. Do policzenia pola powierzchni będziesz potrzebował wysokości ścian bocznych - znowu Pitagoras + weź krawędź boczną i połowę krawędzi podstawy, która będzie zarazem podstawą trójkąta w ścianie bocznej.
ODPOWIEDZ