cena książki
cena książki
Andrzej zapłacił 54 zł za 2 tomy książki. Chce je teraz sprzedać obniżając cenę pierwszej książki o 15% a drugiej o 10%. Ile wynosi nowa cena każdej książki, jeżeli wiadomo, że po obniżce kosztowały razem 47.35 zł ?
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
cena książki
nie ten dział...
x - cena pierwszego tomu
y - cena drugiego tomu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=54 \\ (x-0,15x)+(y-0,10y)=47,35 \end{cases}}\)
x - cena pierwszego tomu
y - cena drugiego tomu
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=54 \\ (x-0,15x)+(y-0,10y)=47,35 \end{cases}}\)