pole powierzchni bocznej graniastoslupa
pole powierzchni bocznej graniastoslupa
1. Oblicz pole powierzchni bocznej graniastosłupa prawidłowego szcześciokątnego o krawędzi równej 4,5 cm i wysokości dwa razy od niej dłuższej.
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
pole powierzchni bocznej graniastoslupa
\(\displaystyle{ P_{b} = 6 \cdot a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ a=4,5 cm}\)
\(\displaystyle{ h=2 \cdot 4,5 = 9 cm}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 6 \cdot 4,5 \cdot 9 = 243cm^2}\)
\(\displaystyle{ a=4,5 cm}\)
\(\displaystyle{ h=2 \cdot 4,5 = 9 cm}\)
\(\displaystyle{ P_{b} = 6 \cdot 4,5 \cdot 9 = 243cm^2}\)
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
pole powierzchni bocznej graniastoslupa
do obliczeń agulka1987 dodam ilustrację
pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa to pole sześciu prostokątów 4,5 na 9 cm
pole powierzchni bocznej tego graniastosłupa to pole sześciu prostokątów 4,5 na 9 cm