Przekątna graniastosłupa prawidłowego.

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
zbigniewa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 16 kwie 2009, o 20:59
Płeć: Kobieta

Przekątna graniastosłupa prawidłowego.

Post autor: zbigniewa »

Mam problem z banalnym zadaniem, które muszę rozwiązać na jutrzejszym sprawdzianie...
Brzmi tak:

Czy 0,25 m^2 papieru wystarczy na oklejenie pudełka w kształcie graniastosłupa prawidłowego czworokątnego, w którym wysokość ma długość 15cm, a przekątna ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem 30 stopni?

Częściowo umiem zrobić, ale pole powierzchni wychodzi mi jako liczba z pierwiastkiem, a taką nie za bardzo chyba mogę porównać z 0,25m^2. ; )

Błagam o szybką odpowiedź.
KochamPapier
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8
Rejestracja: 18 kwie 2009, o 17:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy

Przekątna graniastosłupa prawidłowego.

Post autor: KochamPapier »

No tak robiłam to zadanie ale nie wiem czy dobrze mam
Więc, zrobiłam tak:
Wysokość graniastosłupa obliczamy za pomocą własności trójkąta o kątach 90, 60, 30 stopni.
H=15\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) cm
a=15cm

Pole podstawy - \(\displaystyle{ a^{2}}\) - 225 \(\displaystyle{ cm^{2}}\), więc dwóch podstaw 450 \(\displaystyle{ cm^{2}}\)
Pole boczne - 4 * ( 15 * 15\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) ) = 4 ( 15 * 389 ) = 4 * 5835 = 23340 \(\displaystyle{ cm^{2}}\)
15 * \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) = 389

Pc = 450 + 23340 = 23790 \(\displaystyle{ cm^{2}}\) = 2,38 \(\displaystyle{ m^{2}}\) .

Nie jestem pewna Ale myslę, że dobrze
ODPOWIEDZ