Pole powieszchni ostrosłupów

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Sh00ter
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 28 wrz 2008, o 17:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: zdaleka

Pole powieszchni ostrosłupów

Post autor: Sh00ter »

Zadanie 1.
Oblicz pole powieszchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokatnego w którym krawędż podstawy a=24cm, a kąt nachylenia krawędzi bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 45 stopni.

Zadanie 2.
Oblicz pole powieszchni bocznej ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc, zę przekątna podstawy ma 50 cm, a krawędź boczna tworzy z tą przekątną kąt 45 stopni.

Zadanie 3.
W ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wyskość podstawy wynosi 6 cm, a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy wynosi 60 stopni. Oblicz pole powieszchni całkowitej tej bryły.

Ps:Nie wiem czy dobrze trafiłem.Prosze rozwiążcie te zadania sprawiają mi one dużą trudność i od nich zależy moja przyszłość.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Pole powieszchni ostrosłupów

Post autor: piasek101 »

3.
120157.htm
maksi147
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 14
Rejestracja: 14 kwie 2009, o 17:01
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 1 raz

Pole powieszchni ostrosłupów

Post autor: maksi147 »

zad 2.
H - wysokosc ostroslupa
h - wysokosc sciany bocznej
a - krawedz podstawy
c - krawedz boczna ostroslupa

tg45 = \(\displaystyle{ \frac{H}{25}}\)
1 = \(\displaystyle{ \frac{H}{25}}\)
H = 25

cos45 = \(\displaystyle{ \frac{25}{c}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2} }{2}}\) = \(\displaystyle{ \frac{25}{c}}\)
c = 25{\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)

a z wlasnosci trojkata na ktore dziela przekatne podstawe kwadratu to:
a = 25 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)

h - wychodzi z wlasnosci trojkata rownobocznego
h = \(\displaystyle{ \frac{25 \sqrt{6} }{2}}\)

Pole = 4 * \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\) * 25\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) * \(\displaystyle{ \frac{25 \sqrt{6} }{2}}\)

Pole = 1250\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)-- 18 kwi 2009, o 00:30 --zad 1.
H - wysokosc ostroslupa
h - wysokosc sciany bocznej
a - krawedz podstawy
c - krawedz boczna ostroslupa

tg45 = \(\displaystyle{ \frac{H}{12 \sqrt{2} }}\)
H = 12\(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)

cos45 = \(\displaystyle{ \frac{12 \sqrt{2} }{c}}\)
c = 24

h = 12\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)

Pc = Pp + 4* Pb
Pc = 24\(\displaystyle{ ^{2}}\) + 4 * frac{1}{2}[/latex] * 24 * 12\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
Pc = 576 + 576 \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)
ODPOWIEDZ