zad.1
wszystkie krawędzie graniastosłupa prawidłowego mają równe długości, a suma tych długości wynosi 72 cm. oblicz pole powierzchni tego graniastosłupa, jeżeli jego podstawą jest :
a) kwadrat,
b) trójkąt równoboczny,
c) sześcian foremny.
zad. 2
oblicz pole powierzchni graniastosłupa prostego, którego krawędź boczna ma 10 cm, a podstawa jest :
a) trójkątem prostokątnym o bokach 5 cm, 12 cm i 13 cm,
b) równoległobokiem o bokach 8 cm i 6 cm, którego wysokość opuszczona na krótszy bok ma 5 cm,
c) trapezem prostokątnym o podstawach 2 cm i 6 cm, którego krótsze ramię ma 3 cm.
zad. 3
pole podstawy graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe sumie pól ścian bocznych, a krawędź podstawy ma 2 cm. oblicz długość krawędzi bocznej tego graniastosłupa.
siatki graniastosłupów. pole powierzchni
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 mar 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz
siatki graniastosłupów. pole powierzchni
Zad 1a/
72:12=6
6 x \(\displaystyle{ 6^{2}}\)=6 x 36=216
odp:216
Zad 1b/
72:9=8
2 x \(\displaystyle{ 8^{2}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 4 + 3 x \(\displaystyle{ 8^{2}}\)
2 x 16\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)+192
odp: 32\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)+192
Zad 1c/
72:18=4
12 x \(\displaystyle{ 4^{2}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 4 + 6 x \(\displaystyle{ 4^{2}}\)
odp:48\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) + 96
Zad 2a/
2 x 30 + 5 x 10 + 12 x 10 + 13 x 10 = 60+50+120+130= 360
Zad 2b/
2 x 40 + 2 x 8 x 10 + 2 x 6 x 10 = 80+160+120= 360
Zad 2c/
2 x 18 + 2 x 10 + 3 x 10 + 6 x 10 + 5 x 10
36+20+30+60+50=186
Zad 3/
6 x \(\displaystyle{ 2^{2}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 4 = 6 x 2 x H
6\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) = 18H /:18
H= \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 3
Wydaje mi się, że tak powinno być, pozdrawiam
72:12=6
6 x \(\displaystyle{ 6^{2}}\)=6 x 36=216
odp:216
Zad 1b/
72:9=8
2 x \(\displaystyle{ 8^{2}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 4 + 3 x \(\displaystyle{ 8^{2}}\)
2 x 16\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)+192
odp: 32\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)+192
Zad 1c/
72:18=4
12 x \(\displaystyle{ 4^{2}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 4 + 6 x \(\displaystyle{ 4^{2}}\)
odp:48\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) + 96
Zad 2a/
2 x 30 + 5 x 10 + 12 x 10 + 13 x 10 = 60+50+120+130= 360
Zad 2b/
2 x 40 + 2 x 8 x 10 + 2 x 6 x 10 = 80+160+120= 360
Zad 2c/
2 x 18 + 2 x 10 + 3 x 10 + 6 x 10 + 5 x 10
36+20+30+60+50=186
Zad 3/
6 x \(\displaystyle{ 2^{2}}\)\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 4 = 6 x 2 x H
6\(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) = 18H /:18
H= \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\) / 3
Wydaje mi się, że tak powinno być, pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 15
- Rejestracja: 25 mar 2009, o 14:46
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 1 raz