Prostokąt o wymiarach 5 i 12 zgięto wzdłuż przekątnej tak, że płaszczyzny zawierające obie części prostokąta są prostopadłe. Po zgięciu wierzchołki prostokąta wyznaczają czworościan. Oblicz objętość tego czworościanu oraz pole powierzchni kuli opisanej na tym czworościanie
z góry dzieki za pomoc
odpowiedz: V=\(\displaystyle{ \frac{600}{13}}\)
P=\(\displaystyle{ 169pi}\)
objętość czworościanu i kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
objętość czworościanu i kuli
Przekątna ma 13 (z Pitagorasa).
Wysokość ściany poprowadzoną do przekątnej znajdziesz z pola trójkąta (połowa prostokąta) liczonego dwoma sposobami - będzie to też wysokość czworościanu, jego podstawą połowa prostokąta.
Promień kuli opisanej to połowa przekątnej, na jej środku leży punkt równo odległy od wszystkich wierzchołków czworościanu.
Wysokość ściany poprowadzoną do przekątnej znajdziesz z pola trójkąta (połowa prostokąta) liczonego dwoma sposobami - będzie to też wysokość czworościanu, jego podstawą połowa prostokąta.
Promień kuli opisanej to połowa przekątnej, na jej środku leży punkt równo odległy od wszystkich wierzchołków czworościanu.
-
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 230 razy
objętość czworościanu i kuli
moglbys to troche bardziej rozpisac, bo nie wiem za bardzo o co chodzi...
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
objętość czworościanu i kuli
Weź zwykłą kartkę, zegnij po przekątnej tak jak opisują w zadaniu, następnie przeczytaj jeszcze raz mój wcześniejszy post.
Dopowiem - wysokość ściany h (połowy prostokąta) otrzymasz z równania (pisałem o nim wcześniej) :
\(\displaystyle{ 5\cdot 12=13\cdot h}\)
Dopowiem - wysokość ściany h (połowy prostokąta) otrzymasz z równania (pisałem o nim wcześniej) :
\(\displaystyle{ 5\cdot 12=13\cdot h}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 568
- Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 230 razy
objętość czworościanu i kuli
ok, dzieki za kolejna sugestie...
probowalem juz wczesniej z kartka
sprobuje to załapac jeszcze jutro, bo teraz jestem zmeczony i juz nie mysle...
dam jutro znac jak mi poszlo...
probowalem juz wczesniej z kartka
sprobuje to załapac jeszcze jutro, bo teraz jestem zmeczony i juz nie mysle...
dam jutro znac jak mi poszlo...