1.KWADRAT O BOKU 10 ZGIĘTO WZDŁUŻ PRZEKĄTNEJ TWORZĄC KĄT DWUŚCIENNY O MIERZE 60 STOPNI,OBLICZ ODLEGŁOŚĆ MIĘDZY TYMI WIERZCHOŁKAMI KWADRATU,KTÓRE NIE NALEŻĄ DO TEJ PRZEKĄTNEJ.
2.TRÓJKĄT RÓWNOBOCZNY ABC O BOKU a zgięto pod kątem prostym wzdłuż prostej przechodzącej przez środki boków AB i AC.Oblicz odległość wierzchołka A tego trójkąta od boku BC.
3.Na 1m kwadratowy muru zużywa sie 64 cegły.oblicz ile cegieł trzeba kupić na wybudowanie ścian basenu w kształcie prstopadłościanu o objętości 378 m szesciennych,jeśli szerokość basenu jest dwa razy większa od głebokości, a długość siedem razy większa od głebokosci.
4.Kontener do przewożenia towarów ma objetosc 156 m sześciennych.Oblicz jego wymiary.wiedzac ze szerokosc jest o 0,75 m mniejsza od wysokosci,długosć jest trzy razy wieksza od wysoksoci a jeden z wymiarów jest rowny 12 m.
o graniastosłupach
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 21:08
- Płeć: Kobieta
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
o graniastosłupach
Nie napisalas w jakiej jestes klasie wiec nie moge dostosowac sposobow myslenia do Twojego myslenia. Jak czegos nie rozumiesz, to pisz- na pewno pomoge : >
1.
\(\displaystyle{ a=10 \\; \\ x=10 \sqrt{2}}\)
x - przekatna
Rysujemy przekroj trojkata, gdzie suma 2 ramion jest rowna przekatnej, ramiona sa zas rowne. Kat miedzy ramionami jest rowny \(\displaystyle{ sin60^{o} = \frac{1}{2}}\)
Z tw. cosinusow lub z wartosci \(\displaystyle{ cos30^{o}}\) w trojkacie prostokatnym (przepolowiony przekroj). Ja licze z tw. cos.
y- odleglosc
\(\displaystyle{ y^{2} = (5 \sqrt{2} )^{2} + (5 \sqrt{2} )^{2} - 2 \cdot 5\sqrt{2} \cdot 5\sqrt{2} \cdot cos60^{o}}\)
\(\displaystyle{ y^{2} = 50}\)
Wynik ujemny eliminujemy i mamy odleglosc \(\displaystyle{ y = 5 \sqrt{2}}\)
2.
Narysuj sobie trojkat prostokatny ktorego przeprostokatne maja dlugosc polowy a. Szukamy przeciwprostokatnej, nazwijmy ja x.
\(\displaystyle{ x^{2} = \frac{a^{2}}{4} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
3.
Nazwijmy sobie boki podstawy, np a i b i uzaleznijmy je od wysokosci- H.
Dane wymiary: \(\displaystyle{ (H ; 2H ; 7H)}\)
\(\displaystyle{ 378 = H \cdot 2H \cdot 7H}\)
\(\displaystyle{ H^{3} = 27 \Leftrightarrow H=3}\)
Teraz licze pole scian bocznych, jesli masz wyniki, to sprawdz, czy do tego pola nie nalezy dodac pola podstawy. Ja tego nie zrobilem.
\(\displaystyle{ P_{s} = 2Hb + 2Ha = 14H^{2} + 4H^{2} = 126 + 36 = 162}\)
Teraz liczymy cegielki
\(\displaystyle{ 162 \cdot 64 = 10368}\)
4.
Wszystko uzalezniamy znow od jednej zmiennej, np wysokosci- H.
\(\displaystyle{ a + \frac{3}{4} = H}\)
\(\displaystyle{ b=3H}\)
Zalozmy, ze \(\displaystyle{ b = 12}\) i sprawdzy rownanie podstawiajac do wzoru \(\displaystyle{ 156 = b \cdot a \cdot H}\)
Rownosc zostala spelniona.
Zatem:
\(\displaystyle{ b= 12 \\;\\ H=4 \\;\\ a =3,25}\)
1.
\(\displaystyle{ a=10 \\; \\ x=10 \sqrt{2}}\)
x - przekatna
Rysujemy przekroj trojkata, gdzie suma 2 ramion jest rowna przekatnej, ramiona sa zas rowne. Kat miedzy ramionami jest rowny \(\displaystyle{ sin60^{o} = \frac{1}{2}}\)
Z tw. cosinusow lub z wartosci \(\displaystyle{ cos30^{o}}\) w trojkacie prostokatnym (przepolowiony przekroj). Ja licze z tw. cos.
y- odleglosc
\(\displaystyle{ y^{2} = (5 \sqrt{2} )^{2} + (5 \sqrt{2} )^{2} - 2 \cdot 5\sqrt{2} \cdot 5\sqrt{2} \cdot cos60^{o}}\)
\(\displaystyle{ y^{2} = 50}\)
Wynik ujemny eliminujemy i mamy odleglosc \(\displaystyle{ y = 5 \sqrt{2}}\)
2.
Narysuj sobie trojkat prostokatny ktorego przeprostokatne maja dlugosc polowy a. Szukamy przeciwprostokatnej, nazwijmy ja x.
\(\displaystyle{ x^{2} = \frac{a^{2}}{4} \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ x = \frac{a \sqrt{2} }{2}}\)
3.
Nazwijmy sobie boki podstawy, np a i b i uzaleznijmy je od wysokosci- H.
Dane wymiary: \(\displaystyle{ (H ; 2H ; 7H)}\)
\(\displaystyle{ 378 = H \cdot 2H \cdot 7H}\)
\(\displaystyle{ H^{3} = 27 \Leftrightarrow H=3}\)
Teraz licze pole scian bocznych, jesli masz wyniki, to sprawdz, czy do tego pola nie nalezy dodac pola podstawy. Ja tego nie zrobilem.
\(\displaystyle{ P_{s} = 2Hb + 2Ha = 14H^{2} + 4H^{2} = 126 + 36 = 162}\)
Teraz liczymy cegielki
\(\displaystyle{ 162 \cdot 64 = 10368}\)
4.
Wszystko uzalezniamy znow od jednej zmiennej, np wysokosci- H.
\(\displaystyle{ a + \frac{3}{4} = H}\)
\(\displaystyle{ b=3H}\)
Zalozmy, ze \(\displaystyle{ b = 12}\) i sprawdzy rownanie podstawiajac do wzoru \(\displaystyle{ 156 = b \cdot a \cdot H}\)
Rownosc zostala spelniona.
Zatem:
\(\displaystyle{ b= 12 \\;\\ H=4 \\;\\ a =3,25}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 15 kwie 2009, o 21:08
- Płeć: Kobieta
o graniastosłupach
dziekuej bardzo za rozwiazania do 3LO uczeszczam jeju ale ty jestes mądra:)-- 16 kwi 2009, o 20:27 --moglabys mi podac swoje gg:)?
-
- Użytkownik
- Posty: 32
- Rejestracja: 10 mar 2009, o 20:31
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 6 razy
o graniastosłupach
Chcialas mnie obrazic, czy po prostu nie zauwazylas, ze jestem mezczyzna...?
Nie uzywam gg praktycznie, ale jesli masz z czyms problem i chcesz, zebym pomogl to pisz na e-mail:
pan_kierownik (malpa) prowseed.com
btw: jak na 3 LO to zadania sa banalne : )
Nie uzywam gg praktycznie, ale jesli masz z czyms problem i chcesz, zebym pomogl to pisz na e-mail:
pan_kierownik (malpa) prowseed.com
btw: jak na 3 LO to zadania sa banalne : )