1. Kawałek stopu miedzi z cyną o masie 16 kg zawiera 35% miedzi. Ile czystej cyny należy dodać do stopu, aby otrzymać stop o zawartości 30% miedzi ?
2. Oblicz pole i obwód kwadratu o przekątnej d=1,5 sqrt{}[2]
3. Ojciec i syn mają razem 48 lat. Sześć lat temu ojciec był pięciokrotnie starszy od syna. Ile latma obecnie ojciec a ile syn ?
4. Jaką objętość ma stożek, którego powierzchnia boczna jest półkolem o średnicy 12cm ?
5. Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o krawędzi długości 6 cm ?
6. Oblicz 132% różnicy liczb : 115,4 i (-84,6)
Nie chciałem robić paru tematów zrobiłem 1
Jeżeli ktoś rozwiąże będe wdzięczny.
Kilka zadań do rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
Kilka zadań do rozwiązania
2.
\(\displaystyle{ d=1,5 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=1,5}\)
\(\displaystyle{ P=a^2=(1,5)^2=2,25}\)
\(\displaystyle{ Ob=4*1,5=6}\)
3.
x-wiek ojca
y-wiek syna
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=48 \\ x-6=5(y-6) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=48 \\ x-6=5y-30 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=48 \\ x-5y=-24 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=48 \\ -x+5y=24 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 6y=72}\)
\(\displaystyle{ y=12}\)
\(\displaystyle{ x=48-12=36}\)
Odp. Ojciec ma 36 lat, a syn 12 lat.
4.
p-tworząca storzka
p=12:2=6
\(\displaystyle{ l _{w} =2\Pip* \frac{ \alpha }{360}}\)
\(\displaystyle{ l _{w} =2\Pi*6 \frac{ 180 }{360}}\)
\(\displaystyle{ l _{w} =6\Pip}\)
\(\displaystyle{ 2\Pi*r=6\Pi}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{6}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ P_p=\Pir^2=9\Pi}\)
\(\displaystyle{ h^2=p^2-r^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=36-9=27}\)
\(\displaystyle{ h=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\Pir^2*h=\frac{1}{3}\Pi*9*3 \sqrt{3} =9 \sqrt{3}\Pi}\)
6.
\(\displaystyle{ (115,4-(-84,6))* \frac{132}{100}=(115,4+84,6) * \frac{132}{100}=200* \frac{132}{100}=264}\)
\(\displaystyle{ d=1,5 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a=1,5}\)
\(\displaystyle{ P=a^2=(1,5)^2=2,25}\)
\(\displaystyle{ Ob=4*1,5=6}\)
3.
x-wiek ojca
y-wiek syna
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=48 \\ x-6=5(y-6) \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=48 \\ x-6=5y-30 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=48 \\ x-5y=-24 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} x+y=48 \\ -x+5y=24 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 6y=72}\)
\(\displaystyle{ y=12}\)
\(\displaystyle{ x=48-12=36}\)
Odp. Ojciec ma 36 lat, a syn 12 lat.
4.
p-tworząca storzka
p=12:2=6
\(\displaystyle{ l _{w} =2\Pip* \frac{ \alpha }{360}}\)
\(\displaystyle{ l _{w} =2\Pi*6 \frac{ 180 }{360}}\)
\(\displaystyle{ l _{w} =6\Pip}\)
\(\displaystyle{ 2\Pi*r=6\Pi}\)
\(\displaystyle{ r= \frac{6}{2}=3}\)
\(\displaystyle{ P_p=\Pir^2=9\Pi}\)
\(\displaystyle{ h^2=p^2-r^2}\)
\(\displaystyle{ h^2=36-9=27}\)
\(\displaystyle{ h=3 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\Pir^2*h=\frac{1}{3}\Pi*9*3 \sqrt{3} =9 \sqrt{3}\Pi}\)
6.
\(\displaystyle{ (115,4-(-84,6))* \frac{132}{100}=(115,4+84,6) * \frac{132}{100}=200* \frac{132}{100}=264}\)
Kilka zadań do rozwiązania
jaffa84 dzięki za pomoc. Już nie musicie rozwiązywać dalszych zadan bo mam już zrobione