z objetosci walca
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łodz
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
z objetosci walca
Pole powierzchni bocznej walca jest równe \(\displaystyle{ 150\pi dm^2}\), a stosunek promienia walca do wysokości walca 1:3. Oblicz objetość walca.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
z objetosci walca
Niech \(\displaystyle{ r, h}\) oznaczają odpowiednio promień podstawy oraz wysokość walca.
Z założenia i wzoru na pole powierzchni bocznej walca mamy \(\displaystyle{ 2\pi rh=150\pi dm^2}\), więc \(\displaystyle{ rh=75 dm^2}\). Z drugiej strony, z założenia jest \(\displaystyle{ \frac{r}{h}=\frac{1}{3}}\), czyli \(\displaystyle{ h=3r}\). Stąd i z powyższego mamy \(\displaystyle{ r=5 dm}\).
Ze wzoru na objętość walca wynika teraz, że \(\displaystyle{ V=\pi r^2h=\pi r\cdot rh=375\pi dm^3}\).
Z założenia i wzoru na pole powierzchni bocznej walca mamy \(\displaystyle{ 2\pi rh=150\pi dm^2}\), więc \(\displaystyle{ rh=75 dm^2}\). Z drugiej strony, z założenia jest \(\displaystyle{ \frac{r}{h}=\frac{1}{3}}\), czyli \(\displaystyle{ h=3r}\). Stąd i z powyższego mamy \(\displaystyle{ r=5 dm}\).
Ze wzoru na objętość walca wynika teraz, że \(\displaystyle{ V=\pi r^2h=\pi r\cdot rh=375\pi dm^3}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łodz
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
z objetosci walca
lukasz1804 pisze:Niech \(\displaystyle{ r, h}\) oznaczają odpowiednio promień podstawy oraz wysokość walca.
Z założenia i wzoru na pole powierzchni bocznej walca mamy \(\displaystyle{ 2\pi rh=150\pi dm^2}\), więc \(\displaystyle{ rh=75 dm^2}\). Z drugiej strony, z założenia jest \(\displaystyle{ \frac{r}{h}=\frac{1}{3}}\), czyli \(\displaystyle{ h=3r}\). Stąd i z powyższego mamy \(\displaystyle{ r=5 dm}\).
Ze wzoru na objętość walca wynika teraz, że \(\displaystyle{ V=\pi r^2h=\pi r\cdot rh=375\pi dm^3}\).
\(\displaystyle{ \frac{r}{h}= \frac{1}{3}}\) , czyli h=3r. Stąd i z powyższego mamy r=5 dm
skad to sie wzielo
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
z objetosci walca
Skoro \(\displaystyle{ rh=75 dm^2}\) oraz \(\displaystyle{ h=3r}\), to \(\displaystyle{ r\cdot 3r=75 dm^2}\), tzn. \(\displaystyle{ 3r^2=75 dm^2}\). Stąd mamy \(\displaystyle{ r^2=25 dm^2}\), a ponieważ \(\displaystyle{ r>0}\) jako długość odcinka, to \(\displaystyle{ r=5 dm}\).