2 małe zadanka, których znów sam nie umiem rozwiązać :/
Proszę o szybką pomoc.
Do 2 zadanka prosiłbym bardzo o obliczenia. Do 1 wystarczą wyniki.
Objętość i Powierzchnia walca, stożka, kuli
-
- Użytkownik
- Posty: 55
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:15
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 11 razy
Objętość i Powierzchnia walca, stożka, kuli
Zad 1
a)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ P = \Pi (2+ \sqrt{5} )}\)
b)
\(\displaystyle{ V= \frac{32}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ P = 14\Pi}\)
Zad 2
\(\displaystyle{ V_{kuli} = \frac{4}{3} \Pi R ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{kuli} = \frac{4}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ V_{stożka} = \frac{1}{3} \Pi R ^{2}*h}\)
\(\displaystyle{ V_{stożka} = \frac{1}{3} \Pi R ^{2}*2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \Pi R ^{2}= \frac{4}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ R ^{2}*2 = 4}\)
\(\displaystyle{ R = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V_{walca} = \Pi R ^{2}*h}\)
\(\displaystyle{ V_{walca} = \Pi R ^{2}*2}\)
\(\displaystyle{ \Pi R ^{2}*2 = \frac{4}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ R ^{2} = \frac{2}{6}}\)
\(\displaystyle{ R = \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)
a)
\(\displaystyle{ V= \frac{4}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ P = \Pi (2+ \sqrt{5} )}\)
b)
\(\displaystyle{ V= \frac{32}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ P = 14\Pi}\)
Zad 2
\(\displaystyle{ V_{kuli} = \frac{4}{3} \Pi R ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{kuli} = \frac{4}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ V_{stożka} = \frac{1}{3} \Pi R ^{2}*h}\)
\(\displaystyle{ V_{stożka} = \frac{1}{3} \Pi R ^{2}*2}\)
\(\displaystyle{ \frac{2}{3} \Pi R ^{2}= \frac{4}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ R ^{2}*2 = 4}\)
\(\displaystyle{ R = \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ V_{walca} = \Pi R ^{2}*h}\)
\(\displaystyle{ V_{walca} = \Pi R ^{2}*2}\)
\(\displaystyle{ \Pi R ^{2}*2 = \frac{4}{3} \Pi}\)
\(\displaystyle{ R ^{2} = \frac{2}{6}}\)
\(\displaystyle{ R = \frac{ \sqrt{6} }{3}}\)