graniastoslup o podstawie szesciokata foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 07:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
graniastoslup o podstawie szesciokata foremnego
podstawa graniastoslupa jest szesciokat foremny o boku a, sciany boczne sa kwadratami. oblicz dlugosc przekatnych tego graniastoslupa. odp: \(\displaystyle{ d_{1}=2a, d_{2}=\sqrt{5}a}\). Prosze o pomoc! Czy tu moglby mi ktos narysowac, ktore to beda przekatne? z gory dziekuje!
- Vixy
- Użytkownik
- Posty: 1830
- Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: z gwiazd
- Podziękował: 302 razy
- Pomógł: 151 razy
graniastoslup o podstawie szesciokata foremnego
przekatna sześciokąta to jest 2 razy promien okregu opisanego na szesciokacie foremnym a wzor na ten promien to a *pierw z 3 dzielone przez 2 ..
Mamy trójkąt prostąkatny o boku , a , pierwiastek z 3 oraz przekatną ..Obliczasz to z tw. Pitagorasa ..ostatecznie bedzie 2*(a* pierw z 3 )/2 i z tego wyjdzie ci d =2a
[ Dodano: Czw Lut 09, 2006 9:22 pm ]
drugą przekątną liczysz z trójkąta równoramiennego o bokach a, a, b i kątach 120 , 30 , 30 . Musisz obliczyc cos 30 lub sin 60. Dalej sobie poradzisz
Mamy trójkąt prostąkatny o boku , a , pierwiastek z 3 oraz przekatną ..Obliczasz to z tw. Pitagorasa ..ostatecznie bedzie 2*(a* pierw z 3 )/2 i z tego wyjdzie ci d =2a
[ Dodano: Czw Lut 09, 2006 9:22 pm ]
drugą przekątną liczysz z trójkąta równoramiennego o bokach a, a, b i kątach 120 , 30 , 30 . Musisz obliczyc cos 30 lub sin 60. Dalej sobie poradzisz
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy
graniastoslup o podstawie szesciokata foremnego
Moglby ktos wytlumaczyc jak obliczyc ta druga przekatna? bo licze z tw. cosinusow i mi zle wychodzi.
- ariadna
- Użytkownik
- Posty: 2702
- Rejestracja: 22 maja 2005, o 22:26
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Olsztyn/Berlin
- Podziękował: 47 razy
- Pomógł: 642 razy
graniastoslup o podstawie szesciokata foremnego
Dłuższa przekątna podstawy to 2a, co za tym idzie dłuższa przekątna graniastosłupa:
\(\displaystyle{ (2a)^{2} +a^{2}=d_{2}^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5a^{2}=d_{2}^{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}=\sqrt{5}a}\)
O to chodziło?
\(\displaystyle{ (2a)^{2} +a^{2}=d_{2}^{2}}\)
\(\displaystyle{ 5a^{2}=d_{2}^{2}}\)
\(\displaystyle{ d_{2}=\sqrt{5}a}\)
O to chodziło?
- tomekbobek
- Użytkownik
- Posty: 271
- Rejestracja: 16 kwie 2005, o 12:30
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Lublin
- Podziękował: 89 razy
- Pomógł: 17 razy