Oblicz objętość graniastosłupa.
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 9 razy
Oblicz objętość graniastosłupa.
Oblicz objętość graniastosłupa prawidłowego trójkątnego, w którym wysokość podstawy wynosi 4 cm, a przekątna ściany bocznej 12 cm.
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Oblicz objętość graniastosłupa.
\(\displaystyle{ a= \frac{2h}{ \sqrt{3} }= \frac{8}{ \sqrt{3} }}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{ 12^{2}- ^({ \frac{8}{ \sqrt{3} })^{2} }}\)
v=H*Pp
\(\displaystyle{ V=H*\frac{ a^{2}* \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ H= \sqrt{ 12^{2}- ^({ \frac{8}{ \sqrt{3} })^{2} }}\)
v=H*Pp
\(\displaystyle{ V=H*\frac{ a^{2}* \sqrt{3} }{4}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 9 razy
Oblicz objętość graniastosłupa.
czy z tego mam coś wyliczyć? sork ze pytam ale matematyka nie jest moją mocną stroną:(
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Oblicz objętość graniastosłupa.
heh no V-to objętość, podałem ci wzór na V i co masz podstawić za H- wysokość tego graniastosłupa i a-krawędź . Tylko podstawiasz i wyliczasz V to chyba nie jest duży problem
h-wysokość podstawy
mam nadziej ze już wszytko jasne ??
h-wysokość podstawy
mam nadziej ze już wszytko jasne ??
-
- Użytkownik
- Posty: 63
- Rejestracja: 15 lut 2008, o 12:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: bydgoszcz
- Podziękował: 9 razy
Oblicz objętość graniastosłupa.
czyli wychodzi mi:
V= sqrt{12 ^{2}-( frac{8}{ sqrt{3} }) ^{2}* frac{a ^{2}* sqrt{3} }{4} czy tak?
V= sqrt{12 ^{2}-( frac{8}{ sqrt{3} }) ^{2}* frac{a ^{2}* sqrt{3} }{4} czy tak?
-
- Użytkownik
- Posty: 328
- Rejestracja: 10 sty 2008, o 21:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 52 razy
Oblicz objętość graniastosłupa.
\(\displaystyle{ V= \sqrt{12 ^{2}-( \frac{8}{ \sqrt{3} }) ^{2}}* \frac{( \frac{8}{ \sqrt{3} }) ^{2} \cdot \sqrt{3} }{4}}\)
jeśli nie pomyliłem się w obliczeniach to powinno wyjść
\(\displaystyle{ \frac{64}{3} \sqrt{23}}\)
jeśli nie pomyliłem się w obliczeniach to powinno wyjść
\(\displaystyle{ \frac{64}{3} \sqrt{23}}\)