graniastoslup prawidlowy czworokatny
-
- Użytkownik
- Posty: 86
- Rejestracja: 1 lis 2005, o 07:33
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
graniastoslup prawidlowy czworokatny
w graniastoslupie prawidlowym czworokatnym suma dlugosci jego krawedzi jest rowna 68 cm, a pole powierzchni calkowitej 190cm^2. oblicz dlugosc krawedzi graniastoslupa. Odp:a=b=5, c=7 lub a=b=19/3, c=13/3. Jak dojsc do takich wynikow? Z gory dziekuje za pomoc!
- redok
- Użytkownik
- Posty: 77
- Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: koszalin
- Pomógł: 16 razy
graniastoslup prawidlowy czworokatny
8a+4h=68
\(\displaystyle{ 190=2a^{2}+4ah}\)
z pierwszego wyznaczas h=17 - 2a
podstawiasz do drugiego i gotowe!
tutaj to mągą być dwie różne bryły
1.a=6,(3) h=4,(3)
2.a=5, h=7
\(\displaystyle{ 190=2a^{2}+4ah}\)
z pierwszego wyznaczas h=17 - 2a
podstawiasz do drugiego i gotowe!
tutaj to mągą być dwie różne bryły
1.a=6,(3) h=4,(3)
2.a=5, h=7