Jakim %V sześcianu jest V kuli

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Pyszu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 lut 2006, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TBG
Podziękował: 5 razy

Jakim %V sześcianu jest V kuli

Post autor: Pyszu »

Jakim procentem objętości sześcianu o krawędzi 10cm jest objętość kuli wpisanej w ten sześcian?

V sześcianu = 10 � = 1000cm �

V kuli = \(\displaystyle{ \frac{4000\pi}{3}cm^{3}}\)

To teraz jaki to procent?!
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

Jakim %V sześcianu jest V kuli

Post autor: redok »

źle obliczyłęś V kuli, jej promień to 5cm. więc jej V=\(\displaystyle{ \frac{500\pi}{3}}\)
nio i teraz objętość kuli do objętości sześcianu to około 52, 36 % [\(\displaystyle{ frac{50pi}{3}}\)]

pozdro
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Jakim %V sześcianu jest V kuli

Post autor: Vixy »

Vk - objętosc kuli
Vs- objętość stożka . i podstawiasz do wzoru (Vk/Vs)*100% mozesz tez zrobic to z proporcji V stozka - 100%
V kuli - x%
Awatar użytkownika
redok
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 77
Rejestracja: 2 lut 2006, o 19:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: koszalin
Pomógł: 16 razy

Jakim %V sześcianu jest V kuli

Post autor: redok »

smerfetka18, tam nie ma żadnego stożka!! kula i sześcian!
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

Jakim %V sześcianu jest V kuli

Post autor: Vixy »

, zadanie wyjdzie dobrze , w takim razie V k- objetosc kuli , V s - objetosc szescianu , ... Tylko zamiast szescianu wpisalam stozek, ale pyszu domysliłby sie
Pyszu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 7 lut 2006, o 13:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: TBG
Podziękował: 5 razy

Jakim %V sześcianu jest V kuli

Post autor: Pyszu »

Już sobie poradziłem. Dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ