obracanie sześciokąta foremnego
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 23 mar 2009, o 13:03
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
obracanie sześciokąta foremnego
Sześciokąt foremny o boku długości 6 cm obraca się wokół najdłuższej przekątnej. Oblicz objętość i pole powierzchni powstałej bryły obrotowej.
- bzyk12
- Użytkownik
- Posty: 327
- Rejestracja: 18 lut 2009, o 12:19
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Oświęcim/Wawa
- Podziękował: 39 razy
- Pomógł: 43 razy
obracanie sześciokąta foremnego
jak obracasz ten sześciokat to powstają ci tak jakby dwa stożki i walec o podstawach równych:
dwie wysokości trójkata równobocznego o boku a=6cm. Wysokości tych stożków są równe połowie boku a, natomiast wysokość walca jest równa a.
\(\displaystyle{ V=2 \cdot V _{s}+V _{w}}\)
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \frac{1}{3} \pi (\frac{a \sqrt{3} }{2} ) ^{2} \cdot \frac{1}{2}a +\pi (\frac{a \sqrt{3} }{2}) ^{2} \cdot a}\)
\(\displaystyle{ V= a ^{3} \pi}\)
dwie wysokości trójkata równobocznego o boku a=6cm. Wysokości tych stożków są równe połowie boku a, natomiast wysokość walca jest równa a.
\(\displaystyle{ V=2 \cdot V _{s}+V _{w}}\)
\(\displaystyle{ V=2 \cdot \frac{1}{3} \pi (\frac{a \sqrt{3} }{2} ) ^{2} \cdot \frac{1}{2}a +\pi (\frac{a \sqrt{3} }{2}) ^{2} \cdot a}\)
\(\displaystyle{ V= a ^{3} \pi}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 24
- Rejestracja: 11 sty 2009, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 4 razy
obracanie sześciokąta foremnego
A to pole powierzchni ? mi wychodzi \(\displaystyle{ 72 \sqrt{3} pi}\) a w wynikach jest 54. Mógłby to ktoś sprawdzić ?