Kąt ostry w bryle

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
szablewskil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 261
Rejestracja: 18 maja 2007, o 21:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kruszyny
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 21 razy

Kąt ostry w bryle

Post autor: szablewskil »

Stosunek objętości bryły powstałej z obrotu rombu wokół jego dłuższej przekątnej do objętości bryły powstałej z obrotu tego rombu wokół jego boku, wynosi \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{2}( \sqrt{3}-1)}{6}}\). Znaleźć kąt ostry rombu.
ODPOWIEDZ