Ostrosłup o podst. trójkąta prostokątnego równoramiennego

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Luimneach
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 lut 2009, o 16:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Mońki/Warszawa

Ostrosłup o podst. trójkąta prostokątnego równoramiennego

Post autor: Luimneach »

Proszę o pomoc z poniższym zadaniem.

Podstawą ostrosłupa jest równoramienny trójkąt prostokątny o przeciwprostokątnej długości a. Wszystkie krawędzie boczne ostrosłupa tworzą z podstawą kąt o mierze alpha . Oblicz objętość ostrosłupa.

Ogólnie wszystko PRAWIE wychodzi, gdyż mój wynik to \(\displaystyle{ \frac{a^{3} tg \alpha }{24}}\), a ma być \(\displaystyle{ \frac{a^{3} tg \alpha }{12}}\).
Awatar użytkownika
dee_jay
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 118
Rejestracja: 9 kwie 2009, o 13:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków/Wadowice
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 11 razy

Ostrosłup o podst. trójkąta prostokątnego równoramiennego

Post autor: dee_jay »

wg mnie Twoja odpowiedź jest poprawna, bo też mi wychodzi tyle
ODPOWIEDZ