Objętośc o stosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
flowers_evil
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 87
Rejestracja: 8 mar 2009, o 09:27
Płeć: Kobieta
Podziękował: 41 razy

Objętośc o stosłupa

Post autor: flowers_evil »

W ostrosłupie czworokątnym prawidłowym wysokości przeciwległych ścian bocznych
poprowadzone z wierzchołka ostrosłupa mają długości h i tworzą kąt o mierze 2α. Oblicz
objętość tego ostrosłupa.

Nie wiem jak to wyszło, że wysokość tego ostrosłupa wynosi : h*cosα
Mógłby mi ktoś napisać jak to wychodzi ??
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Objętośc o stosłupa

Post autor: mmoonniiaa »

Najważniejszy jest dobry rysunek, z którego dużo możemy się dowiedzieć.

rysunek:


h - wysokość ściany bocznej
H - wysokość ostrosłupa
Zauważ, że kąt zaznaczony na zielono (\(\displaystyle{ \alpha}\)) to połowa kąta niebieskiego (\(\displaystyle{ 2\alpha}\)).
Stosując własność funkcji trygonometrycznej cosinus otrzymujemy:
\(\displaystyle{ cos\alpha= \frac{H}{h} \Leftrightarrow H=h \cdot cos\alpha}\)
ODPOWIEDZ