Witam!
Napisze jedno zadanie i prosiłbym o dokładne opisanie wykonywanych działań.
Oblicz pole powierzchni całkowitej i objętość stożka, którego tworząca o długości 6cm jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30stopni.
Tego typu zadania zawsze sprawiają mi problem. Kompletnie nie wiem co robić gdy widzę "stopnie".
Pozdro i z góry dzięki za pomoc
Stożek i jego pole powierzchni
- RyHoO16
- Użytkownik
- Posty: 1822
- Rejestracja: 22 paź 2006, o 20:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: WLKP
- Podziękował: 46 razy
- Pomógł: 487 razy
Stożek i jego pole powierzchni
Wszytko ładnie idzie z funkcji trygonometrycznych, tzn.:
\(\displaystyle{ \frac{H}{l}= \sin 30^{\circ}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{r}{l}=\cos 30^{\circ}}\)
Dalej już tylko do wzorów na pole i objetość
\(\displaystyle{ \frac{H}{l}= \sin 30^{\circ}}\) oraz \(\displaystyle{ \frac{r}{l}=\cos 30^{\circ}}\)
Dalej już tylko do wzorów na pole i objetość