Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
owen1011
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 568
Rejestracja: 29 sty 2009, o 13:59
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 230 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: owen1011 »

1.Kąt nachylenia ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego do płaszczyzny podstawy ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\), zaś krawędź boczna tego ostrosłupa ma długość b. Wyznacz objętość tego ostrosłupa.




Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 9 kwie 2009, o 21:19 przez owen1011, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

Ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Sherlock »


W podstawie trójkąt równoboczny, r i R to promienie okręgu wpisanego i opisanego na trójkącie równobocznym, wzory pewnie znasz
\(\displaystyle{ tg\alpha= \frac{H}{r}}\)
\(\displaystyle{ H^2+R^2=b^2}\)
wyraź r i R za pomocą a i otrzymasz układ dwóch równań z dwiema niewiadomymi: a i H
ODPOWIEDZ