Kula i walec

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
olenkat90
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 20 lut 2008, o 16:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z otchłani ciemności
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 1 raz

Kula i walec

Post autor: olenkat90 »

Kulę o promieniu R przetopiono na walec, którego przekrój osiowy jest kwadratem. Oblicz długość wysokości walca.

Mogę obliczyć tylko objętość kuli, a co dalej??
Ettariel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:43
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

Kula i walec

Post autor: Ettariel »

\(\displaystyle{ V _{kuli} = \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\)
\(\displaystyle{ V_{walca}= \pi r ^{2} H}\)
\(\displaystyle{ \pi r ^{2} H= \frac{4}{3} \pi r ^{3}}\)

Tylko przekształć wzór
ODPOWIEDZ