Mam takie zadanko, którego nie jestem pewna...
Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest kwadratem, którego przekatna ma długość d=10. Wyznacz objętość walca.
Narysowałam sobie kwadrat i przekatną. Z pitagorasa policzyłam H i wyszło mi \(\displaystyle{ 5\sqrt{2}}\)
Czy w tym przypadku H=r??
V= \(\displaystyle{ 250\sqrt{2}}\)
Czy to dobrze?
Walec - objętość
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Walec - objętość
Gdy rozwiniesz powierzchnię boczną walca to powstaje prostokąt o wymiarach \(\displaystyle{ H}\) i \(\displaystyle{ 2\pi r}\), ponieważ nasz prostokąt jest kwadratem więc:
\(\displaystyle{ H=2\pi r}\)
H policzone ok, r wyliczysz z równości powyżej
\(\displaystyle{ H=2\pi r}\)
H policzone ok, r wyliczysz z równości powyżej