Stożek - objętość
-
- Użytkownik
- Posty: 47
- Rejestracja: 23 lut 2009, o 19:16
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
Stożek - objętość
Jak zmieni się objętość stożka o promieniu r i wysokości H, gdy wysokość zwiększymy dwukrotnie?
-
- Użytkownik
- Posty: 266
- Rejestracja: 21 sie 2008, o 17:50
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 101 razy
- Pomógł: 17 razy
Stożek - objętość
Początkowa objętość - \(\displaystyle{ V_{1}= \frac{\pi \cdot r^{2} \cdot H}{3}}\)
Druga objętość- \(\displaystyle{ V_{2}= \frac{\pi \cdot r^{2} \cdot 2 H}{3}}\)
Możemy obliczyć stosunek V2 do V1
\(\displaystyle{ \frac{V_{2}}{V_{1}}= ?}\) czyli jest to nasza szukana
\(\displaystyle{ \frac{V_{2}}{V_{1}}= \frac{\frac{\pi \cdot r^{2} \cdot 2 H}{3}}{ \frac{\pi \cdot r^{2} \cdot H}{3} } =2}\)
Czyli objętość wzrośnie dwukrotnie
Pozdrawiam:)
Druga objętość- \(\displaystyle{ V_{2}= \frac{\pi \cdot r^{2} \cdot 2 H}{3}}\)
Możemy obliczyć stosunek V2 do V1
\(\displaystyle{ \frac{V_{2}}{V_{1}}= ?}\) czyli jest to nasza szukana
\(\displaystyle{ \frac{V_{2}}{V_{1}}= \frac{\frac{\pi \cdot r^{2} \cdot 2 H}{3}}{ \frac{\pi \cdot r^{2} \cdot H}{3} } =2}\)
Czyli objętość wzrośnie dwukrotnie
Pozdrawiam:)
-
- Użytkownik
- Posty: 3090
- Rejestracja: 24 paź 2008, o 15:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Opole
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 879 razy
Stożek - objętość
Objętość stożka zwiekszy się osmiokrotnie
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi (2r)^2 \cdot 2H = \frac{1}{3} \cdot 8\pi r^2 \cdot H}\)
edit:
pomyłka wczesniej zwiekszyłam i wysokośść i promień. Jezeli zwiekszamy tylko wysokość to objetość zwiekszy się dwukrotnie
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}\pi (2r)^2 \cdot 2H = \frac{1}{3} \cdot 8\pi r^2 \cdot H}\)
edit:
pomyłka wczesniej zwiekszyłam i wysokośść i promień. Jezeli zwiekszamy tylko wysokość to objetość zwiekszy się dwukrotnie