powierzchnia boczna walca po rozwinieciu na plaszczyzne jest kwadratem o polu 256 cm . oblicz pole powierzchni calkowitej walca
nie wiem o co w tym chodzi
konkurs o walcu
konkurs o walcu
\(\displaystyle{ 256 = a ^{2}}\)
Więc \(\displaystyle{ a = 16}\)
\(\displaystyle{ a = 2\pi r}\)
\(\displaystyle{ 2\pi r = 16}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{8}{\pi}}\)
Dalej poradzisz sobie sama
Więc \(\displaystyle{ a = 16}\)
\(\displaystyle{ a = 2\pi r}\)
\(\displaystyle{ 2\pi r = 16}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{8}{\pi}}\)
Dalej poradzisz sobie sama