walec do konkursu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alexsus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

walec do konkursu

Post autor: alexsus »

Oblicz pole powierzchni całkowitej walca, którego promień podstawy wynosi 8 cm i jest dwa razy krótszy od wysokości walca
Revius
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 27 maja 2007, o 19:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 20 razy
Pomógł: 65 razy

walec do konkursu

Post autor: Revius »

Hmm... Wysokość chyba wiesz jak obliczyć, pole powierzchni ze wzoru

\(\displaystyle{ P = 2 \cdot \pi r ^{2} + 2\pi r \cdot H}\)
ODPOWIEDZ