walec,powierzchnia

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
alexsus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

walec,powierzchnia

Post autor: alexsus »

przekątna przekroju osiowego walca rowna sie 10 cm nachylona jest do podstawy pod katem 30 stopni.oblicz pole powierzchni calkowitej walca
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

walec,powierzchnia

Post autor: Ateos »

Pc ->

przekroj osiowy walca to prostokat o wymierach: H x 2r. Dorysuj jeszcze przekatna i kat. Teraz z f. trygonometrycznych.
alexsus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

walec,powierzchnia

Post autor: alexsus »

Ateos pisze:Pc ->

przekroj osiowy walca to prostokat o wymierach: H x 2r. Dorysuj jeszcze przekatna i kat. Teraz z f. trygonometrycznych.
moglbys mi to rozwiazac bo nawet nie wiem za co sie wziac i jak to zrobic a jutro musze oodac to zadanie
Awatar użytkownika
Ateos
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1100
Rejestracja: 10 maja 2008, o 17:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 214 razy

walec,powierzchnia

Post autor: Ateos »

nawet nie wiem za co sie wziac
nie wiesz, bo nie chce ci sie ruszyc glowa.
\(\displaystyle{ \sin 30^{o}= \frac{H}{10}}\)
z 2r podobnie
alexsus
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 140
Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: łodz
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3 razy

walec,powierzchnia

Post autor: alexsus »

Ateos pisze:
nawet nie wiem za co sie wziac
nie wiesz, bo nie chce ci sie ruszyc glowa.
\(\displaystyle{ \sin 30^{o}= \frac{H}{10}}\)
z 2r podobnie

nie no nie wiem jak naprawde.
ODPOWIEDZ