Czworościan foremny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
IGI15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 20:59
Płeć: Mężczyzna

Czworościan foremny

Post autor: IGI15 »

Dobry wieczór.
Mam takie zadanie: objętość czworościanu foremnego równa się 18 \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\) . Oblicz krawędź tego czworościanu. Czy mógłby ktoś pomóc mi je rozwiązać ?
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Czworościan foremny

Post autor: kolanko »

IGI15 pisze: Czy mógłby ktoś pomóc mi je rozwiązać ?

Zawsze mozesz zrobic sam, wieksza frajda

Awatar użytkownika
rozkminiacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 24 wrz 2008, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Krk
Podziękował: 65 razy
Pomógł: 36 razy

Czworościan foremny

Post autor: rozkminiacz »

\(\displaystyle{ \frac{a^{3}\sqrt{2}}{12}=18\sqrt{2}}\)

coz wystarczy rozwiazac
IGI15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 20:59
Płeć: Mężczyzna

Czworościan foremny

Post autor: IGI15 »

tak, ale skąd jest ten wzór podany przez rozkminiacza? to jest cały ból :p
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Czworościan foremny

Post autor: kolanko »

W MOIM POSCIE
IGI15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 20:59
Płeć: Mężczyzna

Czworościan foremny

Post autor: IGI15 »

ale my nie mielismy zadnego z tych wzorow i musimy do niego dojsc, a nie sciagnac z internetu
Awatar użytkownika
kolanko
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1905
Rejestracja: 9 gru 2006, o 14:23
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łańcut
Podziękował: 32 razy
Pomógł: 172 razy

Czworościan foremny

Post autor: kolanko »

Narysuj sobie wysokosc czworoscianu. jej spodek bedzie dokladnie tam gdzie jest srodek okregu opisanego na podstawie. teraz robisz sobie trójkąt pitagorasa.
do wyboru 2 trójkąty o bokach :
- odcinek od spodka wysokosci do wierzchołka podstawy, wysokosc czworoscianu, krawedz boczna
- odcinek od spodka wysokosci do krawędzi podstawy, wysokosc sciany bocznej, wysokosc czworoscianu.

no i wyprowadzic
IGI15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 20:59
Płeć: Mężczyzna

Czworościan foremny

Post autor: IGI15 »

Dzieki
ODPOWIEDZ