Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami..
Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami..
Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami odległymi o 8 w ten sposób, że środek kuli leży miedzy nimi. Pola otrzymanych przekrojów są równe odpowiednio 9 (Pi) i 25 (Pi). Oblicz promień tej kuli.
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
Kulę przecięto dwiema równoległymi płaszczyznami..
I przekrój
\(\displaystyle{ 9\pi=\pi (r_1)^2}\)
\(\displaystyle{ r_1=3}\)
II przekrój
\(\displaystyle{ 25\pi=\pi (r_2)^2}\)
\(\displaystyle{ r_2=5}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{8+r_2+r_1}{2}= \frac{5+3+8}{2} =8}\)
Rysunek mogę przesłać na maila po przeslaniu pw...
\(\displaystyle{ 9\pi=\pi (r_1)^2}\)
\(\displaystyle{ r_1=3}\)
II przekrój
\(\displaystyle{ 25\pi=\pi (r_2)^2}\)
\(\displaystyle{ r_2=5}\)
\(\displaystyle{ R= \frac{8+r_2+r_1}{2}= \frac{5+3+8}{2} =8}\)
Rysunek mogę przesłać na maila po przeslaniu pw...