Bryły obrotowe (obr. wokół przekątnej) i ostrosłup trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Ettariel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:43
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

Bryły obrotowe (obr. wokół przekątnej) i ostrosłup trójkątny

Post autor: Ettariel »

Witam. Przygotowuję się do sprawdzianu, bo mam nadzieję, że dostanę na trymestr 6 z matmy, ale nie radzę sobie z dwoma zadaniami
1:
Oblicz objętość i pole powierzchni bryły powstałej w wyniku obrotu:
a) trójkąta równoramiennego o podstawie długości 10 cm i ramieniu długości 13 cm wokół podstawy.
b) kwadratu o boku długości 2 cm wokół przekątnej.
c) rombu o przekątnych 6 cm i 8 cm wokół krótszej przekątnej.

2:
Z sześcianu o krawędzi długości 6 wycięto ostrosłup trójkątny w sposób pokazany na rysunku.
a) Oblicz objętość tego ostrosłupa. Jaką część sześcianu stanowi ten ostrosłup?
b) Jakie pole powierzchni ma bryła otrzymana z sześcianu po wycięciu ostrosłupa?

Nie mam pojęcia jak to zrobić.
Odpowiedzi z tyłu podręcznika:
1:
a) \(\displaystyle{ V = 480 \pi, P = 312 \pi\ cm^{2}}\)
b) \(\displaystyle{ V = \frac{4 \sqrt{2} \ \pi}{3} cm ^{3}, P = 4 \sqrt{2} \ \pi\ cm^{2}}\)
c) \(\displaystyle{ V = 32\pi\ cm ^{3}, P = 40 \pi\ cm ^{3}}\)
2:
a) \(\displaystyle{ V = 4,5 \ ; \ \frac{1}{48}}\)
b) \(\displaystyle{ 216 + 9 \sqrt{2}}\)

Bardzo proszę o pomoc...
Awatar użytkownika
lionek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 35 razy

Bryły obrotowe (obr. wokół przekątnej) i ostrosłup trójkątny

Post autor: lionek »

1.
a) 2 stożki o promieniu równym wysokości trójkąta i wysokości równej połowie podstawy trójkąta
b) 2 stożki o promieniu równym połowie przekątnej i wysokości równej połowie przekątnej kwadratu
c) 2 stożki o promieniu równym połowie dłuższej przekątnej i wysokości równej połowie krótszej przekątnej
2.
\(\displaystyle{ V_o= \frac{1}{3} \cdot \frac{1}{2} 3^2 \cdot 3= 4.5}\)
\(\displaystyle{ V_s=6^3=216}\)
\(\displaystyle{ \frac{V_o}{V_s}= \frac{1}{48}}\)

\(\displaystyle{ P_{cs}+P_o=216+4.5-4.5+9 \sqrt{2} =216+9 \sqrt{2}}\)
Ostatnio zmieniony 6 kwie 2009, o 21:47 przez lionek, łącznie zmieniany 1 raz.
Ettariel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:43
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

Bryły obrotowe (obr. wokół przekątnej) i ostrosłup trójkątny

Post autor: Ettariel »

O, super Ale już dzisiaj nie dam rady tego rozwiązać xP
Jakbym czegoś nie kumała, to jeszcze napiszę, ok?
Dzięki wielkie
Awatar użytkownika
lionek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 35 razy

Bryły obrotowe (obr. wokół przekątnej) i ostrosłup trójkątny

Post autor: lionek »

Ok nie ma problemu... Możesz też pisać na gg
Ettariel
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16
Rejestracja: 6 kwie 2009, o 19:43
Płeć: Kobieta
Pomógł: 2 razy

Bryły obrotowe (obr. wokół przekątnej) i ostrosłup trójkątny

Post autor: Ettariel »

Jakbym wiedziała o co chodzi z tymi pochwałami, to na pewno bym Ci taką dała
ODPOWIEDZ