Oblicz pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego
trójkątnego przedstawionego na rysunku.
Rysunek w linku . [ ]
Z GÓRY DZIEKUJE
Pole powierzchni !
-
- Użytkownik
- Posty: 8
- Rejestracja: 6 kwie 2009, o 16:34
- Płeć: Kobieta
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
Pole powierzchni !
\(\displaystyle{ cos60= \frac{a}{10}}\)
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ sin60= \frac{h}{10}}\)
\(\displaystyle{ h=5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pc=3ah+2 \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ Pc=3 \cdot 5 \cdot 5 \sqrt{3} + \frac{25 \sqrt{3} }{2} =75 \sqrt{3}+ 12 \frac{1}{2} \sqrt{3}= 87 \frac{1}{2} \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ a=5}\)
\(\displaystyle{ sin60= \frac{h}{10}}\)
\(\displaystyle{ h=5 \sqrt{3}}\)
\(\displaystyle{ Pc=3ah+2 \frac{a^2 \sqrt{3} }{4}}\)
\(\displaystyle{ Pc=3 \cdot 5 \cdot 5 \sqrt{3} + \frac{25 \sqrt{3} }{2} =75 \sqrt{3}+ 12 \frac{1}{2} \sqrt{3}= 87 \frac{1}{2} \sqrt{3}}\)