1 Oblicz pole całkowite stożka o wysokości 6cm i promieniu podstawy = 4 sqrt{} 3
2 przekrój osiowy stożka jest trójkątem równobocznym o boku długości 6 cm. Oblicz pole powierzchni całkowitej tego stożka.
3, Pole powierzchni całkowitej stożka wynosi 80 prod_{}^{} . Promień podstawy ma długość 4. oblicz długość tworzącej.
Pole całkowite stożka
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
Pole całkowite stożka
1.Musisz obliczyć kąt nachylenia tworzącej z tangensa. Potem z \(\displaystyle{ cos}\) lub \(\displaystyle{ sin}\) oblicz dł tworzącej stożka i ze wzoru \(\displaystyle{ Pc=\pi r (r+l)}\) obliczasz pole
2.Liczysz \(\displaystyle{ H= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) potem tg alpha = frac{ frac{a}{2} }{H} ( \(\displaystyle{ \alpha}\)-kąt nachylenia tworzącej do podstawy )i liczysz potem z cos lub sin tworzącą i ze wzoru \(\displaystyle{ Pc=\pi r (r+l)}\)
3.Obliczasz ze wzoru \(\displaystyle{ Pc=\pi r (r+l)}\) \(\displaystyle{ r=4}\),\(\displaystyle{ Pc=80\pi}\)
2.Liczysz \(\displaystyle{ H= \frac{a \sqrt{3} }{2}}\) potem tg alpha = frac{ frac{a}{2} }{H} ( \(\displaystyle{ \alpha}\)-kąt nachylenia tworzącej do podstawy )i liczysz potem z cos lub sin tworzącą i ze wzoru \(\displaystyle{ Pc=\pi r (r+l)}\)
3.Obliczasz ze wzoru \(\displaystyle{ Pc=\pi r (r+l)}\) \(\displaystyle{ r=4}\),\(\displaystyle{ Pc=80\pi}\)