Objętość ostrosłupa
Objętość ostrosłupa
Podstawa ostroslupa jest trojkat rownoramienny, ktoreo ramie ma dlugosc 39 cm, a podstawa 30 cm. Kazda ze scian bocznych tworzy z plaszczyzna podstawy kat alfa=pi/4. Oblicz objetosc ostroslupa .
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
Objętość ostrosłupa
Ze wzoru Herona oblicz pole. Potem oblicz jedną z wysokości podstawy. Jak zaznaczysz kąt nachylenia to będziesz potrzebował \(\displaystyle{ \frac{1}{3}h_p}\) , która wcześniej wyliczyłeś. Uzyjesz tangensa kąta
\(\displaystyle{ tg \frac{\pi}{4}=\frac{H }{ \frac{1}{3}h_p }}\) i jak wyliczysz z tego H to możesz ze wzoru
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_p \cdot H}\) obliczyć objętość
\(\displaystyle{ tg \frac{\pi}{4}=\frac{H }{ \frac{1}{3}h_p }}\) i jak wyliczysz z tego H to możesz ze wzoru
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3} P_p \cdot H}\) obliczyć objętość