Graniastoslup pochylony
Graniastoslup pochylony
Krawedz boczna dlugosci 17 cm graniastoslupa pochylego tworzy z podstawa kat x=pi/6. Oblicz dlugosc wysokosci tego graniastoslupa .
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
Graniastoslup pochylony
Jeżeli krawędź jest pochylona o 30 stopni
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{6}= \frac{H}{17}}\)
\(\displaystyle{ H=8.5}\)
Rysunek mogę przesłać na maila po wysłaniu PW.
\(\displaystyle{ sin \frac{\pi}{6}= \frac{H}{17}}\)
\(\displaystyle{ H=8.5}\)
Rysunek mogę przesłać na maila po wysłaniu PW.