objętość graniastosłupa, pole powierzchni bocznej

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
5uchy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna

objętość graniastosłupa, pole powierzchni bocznej

Post autor: 5uchy »

Jestem w klasie humanistycznej, matematyka dla mnie czarna magia, na jutro muszę się przygotować z paru zadań, bo jak nie zaliczę sprawdzianu to rok w plecy! i MATURA Z MATEMATYKI błagam pomocy.

Tu są te zadania :

zadanie 1
Podstawa graniastosłupa jest trapez równoramienny. Podstawy trapezu maja 10 i 6 cm a kat ostry ma 70stopni długość przekątnej graniastosłupa = 26cm. Oblicz objętość.

zadanie 2
W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym o krawędzi podstawy a przekątna tworzy ze ścianą boczną kat \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz objętość i pole boczne.

Jeśli ktoś będzie miał chwilkę i zrobi zadania, które mnie interesują będę bardzo bardzo bardzo wdzięczny.-- 5 kwi 2009, o 23:43 --zadania ::

Kod: Zaznacz cały

http://www.google.pl/url?q=http://zst.netstrefa.pl/plikidydaktyczne/zadania%2520stereometria.doc&ei=wCXZSdCzHouz_AaQpvm-DA&sa=X&oi=spellmeleon_result&resnum=1&ct=result&cd=1&usg=AFQjCNFcPKBJvjpaZCL3CuB6DARMLmcnJA
Awatar użytkownika
mat3j86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 40 razy

objętość graniastosłupa, pole powierzchni bocznej

Post autor: mat3j86 »

5uchy pisze:Jestem w klasie humanistycznej, matematyka dla mnie czarna magia, na jutro muszę się przygotować z paru zadań, bo jak nie zaliczę sprawdzianu to rok w plecy! i MATURA Z MATEMATYKI błagam pomocy.
W niczym ci nie pomożemy rozwiązując za ciebie te zadania. Może wykazałbyś się chęciami i sam spróbował coś zrobić. Napisz co zrobiłeś, do czego doszedłeś, w którym miejscu zaczynają być schody, to wtedy pomoc któregoś z forumowiczów bardziej ci się przyda niż podstawienie gotowca pod nos.
5uchy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 20:22
Płeć: Mężczyzna

objętość graniastosłupa, pole powierzchni bocznej

Post autor: 5uchy »

No dzięki, mam nadzieje że tak samo Ci odpowiedzą kiedyś jak będziesz potrzebował poprawek przy jakiejś pracy.
Awatar użytkownika
mat3j86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 40 razy

objętość graniastosłupa, pole powierzchni bocznej

Post autor: mat3j86 »

Człowieku prosisz o pomoc czy o gotowca? Bo to są dwie różne rzeczy. Które zadania ci są potrzebne te dwa co napisałeś czy te z linku?

pierwsze i drugie:

Kod: Zaznacz cały

http://img151.imageshack.us/gal.php?g=jeden.png
ODPOWIEDZ