Witam !
Z góry dzięki za rozwiązanie.
Przekątna przekroju osiowego walca ma długość 5 cm i jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60(stopni).Jaką długość ma promień podstawy tego walca ? Jaka jest wysokość walca ?
Promień i wysokość walca
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
Promień i wysokość walca
Powstaje nam trójkąt prostokątny o jednym kącie\(\displaystyle{ \frac{\pi}{3}}\)
Wiec z cos liczymy średnice walca a z sin liczymy wysokość
\(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{3}= \frac{2r}{5} \Rightarrow r= \frac{5}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin\frac{\pi}{3}= \frac{h}{5} \Rightarrow h= \frac{5 \sqrt{3}}{2}}\)
Rysunek mogę przesłać na maila po napisaniu na PW.
Wiec z cos liczymy średnice walca a z sin liczymy wysokość
\(\displaystyle{ cos\frac{\pi}{3}= \frac{2r}{5} \Rightarrow r= \frac{5}{4}}\)
\(\displaystyle{ sin\frac{\pi}{3}= \frac{h}{5} \Rightarrow h= \frac{5 \sqrt{3}}{2}}\)
Rysunek mogę przesłać na maila po napisaniu na PW.