krawędź sześcianu

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
tuska172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:51
Płeć: Kobieta

krawędź sześcianu

Post autor: tuska172 »

O ile procent należy wydłużyć krawędź sześcianu, aby jego pole powierzchni wzrosło o 21 %?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

krawędź sześcianu

Post autor: wb »

\(\displaystyle{ 6a^2 ------- 100\% \\ 6(a+x)^2 ---- 121\% \\ \\ 6(a+x)^2=6a^2 \cdot 1,21 \\ (a+x)^2=1,21a^2 \\ a+x=1,1a \\ x=0,1a}\)

Odp.: Należy krawędź a zwiększyć o 1/10 jej długości.
tuska172
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:51
Płeć: Kobieta

krawędź sześcianu

Post autor: tuska172 »

dziękuję bardzo!:)
ODPOWIEDZ