Wysokość walca wynosi 5. Na podstawie przekroju osiowego tego walca oblicz:
-----
| |
| | 5 <- przekrój osiowy
-----
4
a) oblicz promień podstawy r walca
b)obwód L i pole podstawy Pp walca
c) objętość V walca
z góry dzięki
Objętość, Obwód, Promień WALCA
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
Objętość, Obwód, Promień WALCA
a)
Promień równy jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 4=2}\)
b)
Pole\(\displaystyle{ = \pi r^2=4\pi}\)
Obwód\(\displaystyle{ = 2 \pi r=4\pi}\)
c)
\(\displaystyle{ V=P_p h= 4\pi \cdot 5=20\pi}\)
Promień równy jest \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 4=2}\)
b)
Pole\(\displaystyle{ = \pi r^2=4\pi}\)
Obwód\(\displaystyle{ = 2 \pi r=4\pi}\)
c)
\(\displaystyle{ V=P_p h= 4\pi \cdot 5=20\pi}\)
Objętość, Obwód, Promień WALCA
dzięki za takie szybkie rozwiązanie-- 5 kwi 2009, o 18:17 --q mógłbyś jeszcze napisać jakich wzorów używałeś?