Największa mozliwa objętość.
-
- Użytkownik
- Posty: 49
- Rejestracja: 7 sty 2009, o 15:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kepno
- Podziękował: 25 razy
- Pomógł: 2 razy
Największa mozliwa objętość.
Suma długości krawędzi prostopadłościanu o podstawie kwadratowej jest równa l. Wyznacz największą możliwą objętość tego prostopadłościanu. Proszę o pomoc!
- klaustrofob
- Użytkownik
- Posty: 1984
- Rejestracja: 11 lis 2007, o 07:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: inowrocław
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 607 razy
Największa mozliwa objętość.
\(\displaystyle{ V=abc,\ a+b+c=l}\) wiadomo, że (*) \(\displaystyle{ \sqrt[3]{abc}\leq \frac{a+b+c}{3}=\frac{l}{3}}\), tzn. \(\displaystyle{ abc\leq (\frac{l}{3})^3}\), a zatem objętość graniastosłupa nie przekracza tej liczby. jednocześnie, w (*) może zachodzić równość - wtedy i tylko wtedy, gdy a=b=c. wtedy też otrzymujemy największą objętość
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Największa mozliwa objętość.
Z treści mamy \(\displaystyle{ 2a+H=l \iff H=l-2a}\)
A więc objętość jest równa \(\displaystyle{ V(a)=a^2\cdot (l-2a)=a^2l-2a^3}\)
oblicamy pochodną \(\displaystyle{ V'(a)=2al-6a^2}\), stąd \(\displaystyle{ V'(a)=0}\) dla \(\displaystyle{ a=\frac{1}{3}l}\)
Zatem największa objętość jest równa \(\displaystyle{ V=(\frac{1}{3}l)^2\cdot(l-\frac{2}{3}l)=\frac{1}{27}l^3}\)
A więc objętość jest równa \(\displaystyle{ V(a)=a^2\cdot (l-2a)=a^2l-2a^3}\)
oblicamy pochodną \(\displaystyle{ V'(a)=2al-6a^2}\), stąd \(\displaystyle{ V'(a)=0}\) dla \(\displaystyle{ a=\frac{1}{3}l}\)
Zatem największa objętość jest równa \(\displaystyle{ V=(\frac{1}{3}l)^2\cdot(l-\frac{2}{3}l)=\frac{1}{27}l^3}\)