konkursowe, o stozku
-
- Użytkownik
- Posty: 140
- Rejestracja: 4 wrz 2008, o 14:45
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: łodz
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3 razy
konkursowe, o stozku
dwa trojkaty rownoramienne połączono podstawiania i obraca wokol prostej zawierającej wysokosci opusczone na podstawy. ramiona tych trojkatow maja dlugosci po 5cm a podstawa 4cm. oblicz pole przekroju osiowego tej bryly
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
konkursowe, o stozku
Pole przekroju osiowego to będą 2 trójkąty a ich wysokość policzysz z pitagorasa. Bo wysokość podzieli ci podstawę na 2 równe części.
\(\displaystyle{ h^2+4=25}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ P_p=2 \cdot \frac{1}{2} \cdot a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P_p=a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P_p=4 \sqrt{21} cm^2}\)
\(\displaystyle{ h^2+4=25}\)
\(\displaystyle{ h= \sqrt{21}}\)
\(\displaystyle{ P_p=2 \cdot \frac{1}{2} \cdot a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P_p=a \cdot h}\)
\(\displaystyle{ P_p=4 \sqrt{21} cm^2}\)