kule i sześcian
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
kule i sześcian
\(\displaystyle{ V_{sz}=1}\)
\(\displaystyle{ V_{2k}= \frac{8}{3} \cdot \Pi r^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{3} \cdot \Pi \cdot r^2=1}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{3}{8 \cdot \Pi}}\)
\(\displaystyle{ r^2 \approx 0.12}\)
\(\displaystyle{ r \approx 0.35}\)
\(\displaystyle{ V_{2k}= \frac{8}{3} \cdot \Pi r^2}\)
\(\displaystyle{ \frac{8}{3} \cdot \Pi \cdot r^2=1}\)
\(\displaystyle{ r^2= \frac{3}{8 \cdot \Pi}}\)
\(\displaystyle{ r^2 \approx 0.12}\)
\(\displaystyle{ r \approx 0.35}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
kule i sześcian
Podpowiedź:
Kule powinny mieć środki na przekątnej sześcianu.
Czyli jeżeli \(\displaystyle{ r}\) - promień kuli, to długość przekątnej sześcianu jest sumą odległości środków kul i długości przekątnych dwóch mniejszych sześcianów o krawędzi \(\displaystyle{ r}\).
Kule powinny mieć środki na przekątnej sześcianu.
Czyli jeżeli \(\displaystyle{ r}\) - promień kuli, to długość przekątnej sześcianu jest sumą odległości środków kul i długości przekątnych dwóch mniejszych sześcianów o krawędzi \(\displaystyle{ r}\).
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
kule i sześcian
A nie możemy po prostu uznać, że kule są wewnątrz sześcianu, bez względu na to jak są położone...
- lionek
- Użytkownik
- Posty: 210
- Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Pomógł: 35 razy
kule i sześcian
Faktycznie teraz zauważyłem...
czyli wychodzi na to, że kule mogę mieć promień max równy \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) przekątnej sześcianu???
czyli wychodzi na to, że kule mogę mieć promień max równy \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) przekątnej sześcianu???
-
- Użytkownik
- Posty: 1666
- Rejestracja: 16 cze 2006, o 15:40
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 71 razy
- Pomógł: 447 razy
kule i sześcian
Nie.
Niech \(\displaystyle{ a}\) -długość krawędzi sześcianu. Pojedyncza kula jest styczna do trzech ścian mających wspólny wierzchołek, czyli środek kuli leży w odległości \(\displaystyle{ r}\) od każdej z tych ścian, tzn. w odległości \(\displaystyle{ r\sqrt{3}}\) od ich wspólnego wierzchołka. Z drugiej strony jedna kula jest styczna do drugiej, więc ich środki są w odległości \(\displaystyle{ 2r}\). Czyli długość przekątnej dużego sześcianu: \(\displaystyle{ a\sqrt{3}=2r\sqrt{3}+2r}\).
Niech \(\displaystyle{ a}\) -długość krawędzi sześcianu. Pojedyncza kula jest styczna do trzech ścian mających wspólny wierzchołek, czyli środek kuli leży w odległości \(\displaystyle{ r}\) od każdej z tych ścian, tzn. w odległości \(\displaystyle{ r\sqrt{3}}\) od ich wspólnego wierzchołka. Z drugiej strony jedna kula jest styczna do drugiej, więc ich środki są w odległości \(\displaystyle{ 2r}\). Czyli długość przekątnej dużego sześcianu: \(\displaystyle{ a\sqrt{3}=2r\sqrt{3}+2r}\).
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2009, o 01:02 przez bosa_Nike, łącznie zmieniany 1 raz.