Ostrosłup prawidłowy

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Rozinha
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 15 lut 2009, o 14:53
Płeć: Kobieta
Podziękował: 5 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: Rozinha »

Dach altanki ma kształk ostrosłupa prawidłowego czworokątnego o podstawie 4m i krawędzi bocznej 2 \(\displaystyle{ \frac{1}{6}}\)
Ile metrów kwadratowych papy należy zakupić na pokrycie tego dachu? Dolicz 10% papy na złączenia.
Awatar użytkownika
lionek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 210
Rejestracja: 29 mar 2009, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 35 razy

Ostrosłup prawidłowy

Post autor: lionek »

Ściany boczne to będą trójkąty równoramienne, więc wysokość podzieli podstawę na pół
i z pitagorasa liczymy sobie wysokość ściany bocznej
\(\displaystyle{ (h_b)^2+2^2=(2 \frac{1}{6})^2}\)
\(\displaystyle{ (h_b)= \frac{5}{6}}\)
\(\displaystyle{ P_b=4 \cdot \frac{5}{6} \cdot 2= \frac{40}{6} =6 \frac{2}{3} m^2}\)
\(\displaystyle{ 6 \frac{2}{3} \cdot 1.1=7 \frac{1}{3} m^2}\)
ODPOWIEDZ