ostrosłup prawidłowy trójkątny

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
SweetKate7
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 19
Rejestracja: 13 kwie 2008, o 09:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Oborniki

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: SweetKate7 »

w ostrosłupie prawidłowym trójkątnym wysokość ściany bocznej ma długość 8 cm i tworzy z płaszczyzną podstawy kąt 60 stopni. oblicz objętość ostrosłupa.
Awatar użytkownika
Sherlock
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2783
Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Pomógł: 739 razy

ostrosłup prawidłowy trójkątny

Post autor: Sherlock »


Wysokość ostrosłupa H policzysz z:
\(\displaystyle{ sin60^0= \frac{H}{8}}\)
Krawędź podstawy a czyli bok trójkąta równobocznego policzysz z:
\(\displaystyle{ cos60^0= \frac{r}{8}}\)
gdzie r to promień okręgu wpisanego w podstawę (trójkąt równoboczny) czyli, jak pewnie wiesz:
\(\displaystyle{ r= \frac{1}{3}h= \frac{1}{3} \cdot \frac{a \sqrt{3} }{2}}\)
ODPOWIEDZ