Stosunek objętości kul

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Moniczka009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 17:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Moniczka009 »

Pola powierzchni dwóch kul są równe: \(\displaystyle{ 25\pi cm^{2}}\) i \(\displaystyle{ 225\pi cm^{2}}\)
Oblicz stosunek objętości tych kul.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Chromosom »

Na czym polega problem? podstaw pola powierzchni do wzoru
\(\displaystyle{ P=4\pi r^2}\)
znajdź promień obu kul i podstaw do wzoru
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi r^3}\)
jeśli nie umiesz, pomogę:)
Moniczka009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 17:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Moniczka009 »

Chromosom pisze:Na czym polega problem? podstaw pola powierzchni do wzoru
\(\displaystyle{ P=4\pi r^2}\)
znajdź promień obu kul i podstaw do wzoru
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi r^3}\)
jeśli nie umiesz, pomogę:)
Promien pierwszej kuli wyniósł mi : 2,5 a drugiej 3,75 dobrze?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Chromosom »

Pierwsza dobrze, w drugiej spróbuj policzyć jeszcze raz...
\(\displaystyle{ 225\pi=4\pi r^2}\)
Moniczka009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 17:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Moniczka009 »

Chromosom pisze:Pierwsza dobrze, w drugiej spróbuj policzyć jeszcze raz...
\(\displaystyle{ 225\pi=4\pi r^2}\)
V=\(\displaystyle{ \sqrt{225\pi : 4\pi}}\)
V=\(\displaystyle{ \sqrt{15\pi:2\pi}}\)
V=7,5
teraz dobrze?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Chromosom »

Dobrze, tylko że jako V oznaczamy objętość, jako r promień... teraz podstaw promienie do wzoru na objętość kuli i oblicz ich stosunek.
Moniczka009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 17:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Moniczka009 »

W pierwszym przykładzie po podstawieniu wyszło mi 125pi a w drugim 10pi
dobrze?
i następnie ten stosunek?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Chromosom »

Niezbyt dobrze... pamiętaj o podstawieniu do odpowiedniego wzoru
\(\displaystyle{ V=\frac{4}{3}\pi r^3}\)
jako r podstaw najpierw 2,5, potem 7,5...
Moniczka009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 17:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Moniczka009 »

wzór: \(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)*pi*\(\displaystyle{ r^{3}}\)
czyli:
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)*pi*\(\displaystyle{ (15:2)^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}}\)*pi*3375:8
= 1125:2=562,5

dobrze teraz mi wyszło?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Chromosom »

Tak, teraz druga kula i porównanie objętości, szybko!
Moniczka009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 17:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Moniczka009 »

w drugim mi wyszło 125pi
dobrze wyszło ?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Chromosom »

Dobrze podstawiłaś do wzoru, popełniłaś błędy rachunkowe...
\(\displaystyle{ \frac{4}{3}\pi(\frac{5}{2})^3}\)
policz jeszcze raz
Moniczka009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 17:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Moniczka009 »

faktycznie.. ale ze mnie gapa. wynik to będzie 25pi tak?
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Chromosom »

Tak samo, jak wczoraj z tą szklanką i kompotem?
Podaj swoje obliczenia, bo naprawdę jestem ciekaw, w jaki sposób doszłaś do wyniku \(\displaystyle{ 25\pi}\) Poprawny wynik to \(\displaystyle{ \frac{500}{24}\pi=\frac{125}{6}\pi}\)
Moniczka009
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 47
Rejestracja: 3 kwie 2009, o 17:10
Płeć: Kobieta
Podziękował: 2 razy

Stosunek objętości kul

Post autor: Moniczka009 »

Przecież tam miałam obliczyć poziom wody, czyli wysokość. a ona wynosi 9:4 cm.
ODPOWIEDZ