Dany jest prostopadłościan o podstawie kwadratowej. Przekątna tego prostopadłościanu ma długość d, a jego pole powierzchni jest równe b. Oblicz sumę długości wszystkich krawędzi prostopadłościanu.
Mi udało się tylko dojść do tego, że:
\(\displaystyle{ \begin{cases} b= 2a^{2}+4ah \\ d^{2}=2a^{2}+h^{2} \end{cases}}\)
Suma krawędzi graniastosłupa.
- RzeqA
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 29 paź 2008, o 18:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: okolice Wawy
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 7 razy
Suma krawędzi graniastosłupa.
dodaj oba równania stronami do siebie, zwiń \(\displaystyle{ 4a^2+4aH+H^2}\) do \(\displaystyle{ (2a+H)^2}\)
pierwiastkujesz obie strony
i masz, że \(\displaystyle{ 4\sqrt{d^2+b}=8a+4H}\) czyli suma długości wszystkich krawędzi
pierwiastkujesz obie strony
i masz, że \(\displaystyle{ 4\sqrt{d^2+b}=8a+4H}\) czyli suma długości wszystkich krawędzi