a) Powierzchnia boczna walca po rozwinięciu jest prostokątem o bokach długości 10cm i 50cm. Pod jakim kątem przekątna przekroju osiowego jest nachylona do podstawy walca?
b) Przekątna przekroju osiowego walca jest nachylona do podstawy pod kątem 60 stopni. Jaki jest stosunek długości boków prostokąta, który można otrzymać po rozwinięciu powierzchni bocznej tego walca?
Pomoże ktoś?
Powierzchnia boczna walca
- Natasha
- Użytkownik
- Posty: 986
- Rejestracja: 9 lis 2008, o 15:08
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 97 razy
- Pomógł: 167 razy
Powierzchnia boczna walca
a) rozpatrzmy 2 przypadki:
1. kiedy obwodem podstawy jest bok o dł. 50 cm
wtedy
\(\displaystyle{ 50=2\pi r}\)
\(\displaystyle{ \pi \approx 3,14}\)
\(\displaystyle{ r\approx 8}\)
\(\displaystyle{ h=10}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{h}{2r}= \frac{10}{16} \approx 0,625}\)
\(\displaystyle{ \alpha \approx 30 ^{\circ}}\)
wszystko z dużym przybliżeniem
2. kiedy obwodem podstawy jest bok o dł 10 cm
\(\displaystyle{ 10=2\pi r}\)
i dalej podobnie jak wyżej
1. kiedy obwodem podstawy jest bok o dł. 50 cm
wtedy
\(\displaystyle{ 50=2\pi r}\)
\(\displaystyle{ \pi \approx 3,14}\)
\(\displaystyle{ r\approx 8}\)
\(\displaystyle{ h=10}\)
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{h}{2r}= \frac{10}{16} \approx 0,625}\)
\(\displaystyle{ \alpha \approx 30 ^{\circ}}\)
wszystko z dużym przybliżeniem
2. kiedy obwodem podstawy jest bok o dł 10 cm
\(\displaystyle{ 10=2\pi r}\)
i dalej podobnie jak wyżej
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 30 maja 2007, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 22 razy
Powierzchnia boczna walca
Co z podpunktem b?
-- 5 kwietnia 2009, 16:11 --
i dlaczego rozpatrujemy dwa przypadki?;/-- 5 kwietnia 2009, 19:17 --dlaczego rozpatrujemy 2 przypadki i co z tym podpunktem b?????
-- 5 kwietnia 2009, 16:11 --
i dlaczego rozpatrujemy dwa przypadki?;/-- 5 kwietnia 2009, 19:17 --dlaczego rozpatrujemy 2 przypadki i co z tym podpunktem b?????