Wyznacz objetosc walca
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 3 kwie 2009, o 15:48
- Płeć: Kobieta
Wyznacz objetosc walca
Pole powierzchni całkowitej walca jest równa 90π a jego wysokosc jest o 6 mniejsza od srednicy podstawy. Wyznacz objetosc tego walca
- Sherlock
- Użytkownik
- Posty: 2783
- Rejestracja: 19 lis 2008, o 18:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Katowice
- Pomógł: 739 razy
Wyznacz objetosc walca
Do objętości walca potrzebujesz promień podstawy r oraz wysokość H. Zgodnie z treścią zadania:
\(\displaystyle{ \begin{cases} Pc=90\pi \\ H=2r-6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\pi r H+ 2\pi r^2=90\pi \\ H=2r-6 \end{cases}}\)
pozostaje rozwiązać układ równań i policzyć V
\(\displaystyle{ \begin{cases} Pc=90\pi \\ H=2r-6 \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2\pi r H+ 2\pi r^2=90\pi \\ H=2r-6 \end{cases}}\)
pozostaje rozwiązać układ równań i policzyć V