Znowu proszę o podpowiedź...Nie moge sobie tego wyobrazic...
Średnica podstawy walca ma 14 cm długości, a długość wysokości walca jest równa 2 cm. W walec ten wpisano kwadrat w ten sposób że po dwa jego wierzchołki leżą na okręgu odpowiednio dolnej i górnej podstawy. Oblicz długość boku kwadratu....
Odp.a=10 cm
Walec i kwadrat
- Tomasz Rużycki
- Użytkownik
- Posty: 2970
- Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 293 razy
Walec i kwadrat
Narysuj to sobie 'od boku', tj, tak, by rozważany kwadrat było widać od boku;)
Niech \(\displaystyle{ R}\) - promień podstawy, \(\displaystyle{ a}\) - bok kwadratu, \(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa, \(\displaystyle{ x}\) - \(\displaystyle{ R-\mbox{\{odleglosc boku od srodka okregu\}}}\).
Wtedy z twierdzenia Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ H^2+(2R-2x)^2=a^2}\), \(\displaystyle{ x}\) sobie prosto wyliczysz, poradzisz sobie
Niech \(\displaystyle{ R}\) - promień podstawy, \(\displaystyle{ a}\) - bok kwadratu, \(\displaystyle{ H}\) - wysokość ostrosłupa, \(\displaystyle{ x}\) - \(\displaystyle{ R-\mbox{\{odleglosc boku od srodka okregu\}}}\).
Wtedy z twierdzenia Pitagorasa mamy:
\(\displaystyle{ H^2+(2R-2x)^2=a^2}\), \(\displaystyle{ x}\) sobie prosto wyliczysz, poradzisz sobie
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 5 lut 2007, o 17:42
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: ełk
- Podziękował: 7 razy