Pole przekroju walca

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
Awatar użytkownika
joaśka_d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 sty 2006, o 21:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legionowo

Pole przekroju walca

Post autor: joaśka_d »

Wysokość walca ma 16 cm długości, a promień podstawy- 25 cm. Oblicz pole przekroju równoległego do osi walca, poprowadzonego od niej w odległości 24 cm.
Proszę o pomoc w rozwiązaniu albo chociaż jakąś podpowiedź....
Z góry dziękuje...
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2970
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Pole przekroju walca

Post autor: Tomasz Rużycki »



Przepraszam za słabą jakość rysunku.

Oczywiście ten przekrój jest prostokątem, jeden bok mamy - wysokość walca. Drugi ma długość (wg oznaczenia na moim rysunku) \(\displaystyle{ 2x}\).

Obliczmy \(\displaystyle{ x}\) z twierdzenia Pitagorasa.

\(\displaystyle{ x^2+24^2=25^2}\)
\(\displaystyle{ \Updownarrow}\)
\(\displaystyle{ x^2=49}\), czyli
\(\displaystyle{ 2x=14}\).

Dalej sobie poradzisz.
Awatar użytkownika
joaśka_d
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9
Rejestracja: 7 sty 2006, o 21:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Legionowo

Pole przekroju walca

Post autor: joaśka_d »

Bardzo dziękuje.....
ODPOWIEDZ