Wys. ostrosłupa

Sześciany. Wielościany. Kule. Inne bryły. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa w przestrzeni.
kasiunia_9005
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 12 lut 2008, o 17:14
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 11 razy

Wys. ostrosłupa

Post autor: kasiunia_9005 »

Wysokość ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 6cm. i tworzy z krawędzią boczną kąt 30. Oblicz objętość tego ostrosłupa. (odp. 48cm3)
Awatar użytkownika
mat3j86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 204
Rejestracja: 29 mar 2009, o 13:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 40 razy

Wys. ostrosłupa

Post autor: mat3j86 »

w podstawie masz kwadrat (wzór na przekątną \(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\))
wysokość połowa przekątnej i krawędź boczna i masz trójkąt prostokątny. Liczysz \(\displaystyle{ tg30= \frac{\frac{1}{2} d}{H}}\) objętość to \(\displaystyle{ \frac{1}{3} P _{p} \cdot H}\)
ODPOWIEDZ